Skip links
google-tag-manager-GTM-nedir-ne-ise-yarar-nasil-kullanilir

Google Tag Manager GTM nedir?

Google Tag Manager GTM nedir?

HTML’ye daha önce aşinaysanız, Etiketler’e de aşina olacağınızdan eminim; HTML etiketleri, World Wide Web’i çalıştırdıkları için önemlidir. Ancak bir pazarlamacı için etiketler farklı bir nedenden dolayı önemlidir – bunları web sayfaları tasarlamak için kullanmak yerine, pazarlamacılar bunları izleme kodları ve snippet’ler eklemek için kullanır. Bu yazımızda GTM’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Çoğu pazarlamacının web geliştiricisi olmadığını ve birçok müşteri sitesinde birden fazla etiketi yönetmenin zahmete dönüşebileceği için GTM bu sorunu çözmeye çalışır.

GTM nedir?

Wikipedia, Etiket Yöneticisini web sayfalarındaki JavaScript ve HTML Etiketlerini yönetmek için kullanılan bir araç olarak tanımlar. Bu HTML ve JavaScript etiketleri, izleme ve analiz için kullanılır. GTM ile, web sitesine kolayca kod parçacıkları ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Google, bu hizmeti 2012 yılında başlattı ve ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Genel olarak pazarlamacılar, aşağıdaki kod türlerini eklemek için GTM’yi kullanır:

  • DoubleClick Floodlight Satışları
  • DoubleClick Floodlight Sayacı
  • Arama Görüşmesi İzleme için Google Ads
  • Google Görüntülü Reklam Ağı Yeniden Pazarlama
  • Google Analytics
  • Özel HTML ve Resim Etiketleri vb.

google-tag-manager-nasil-kullanilir-ne-ise-yarar

GTM’deki Tetikleyiciler ve Olaylar

Etiketler, Tetikleyiciler ve olaylar GTM’nin 3 yapı taşıdır; Etiketlere zaten aşinaysanız şimdi tetikleyicilerin ve olayların ne olduğunu anlamaya çalışalım:

  • GTM’deki Tetikleyiciler: Etiket Yöneticisi’nde, bir etiketin tetiklenip tetiklenmeyeceğine karar vermek için Tetikleyiciler kullanılır. Daha basit bir deyişle, bunlar bir etiketteki eylemlere karar verme kurallarıdır.
  • GTM’deki Olaylar: Sayfada bir işlem yapıldığında buna olay denilebilir; örneğin, e-posta aboneleri düğmesini tıklayan veya iletişim numaranızı tıklama, bir olaydır. Etiket Yöneticisi bir olayı gösterebilir ve seçtiğiniz Analytics paketinde (örnek olarak Google Analytics) tetiklenmesini sağlayabilir. Etiket Yöneticisi’ndeki etkinlikler, analiz edilmesi önemli olabilecek kullanıcı eylemlerini ölçmeyi ve izlemeyi kolaylaştırır.

GTM’nin Kullanım Alanları

Tüm pazarlamacılar, sitelerinin nasıl performans gösterdiğini, kullanıcıların nereden geldiğini ve kampanya performansını iyileştirmek için neler yapılabileceğini görmek ve analiz etmek için izleme araçlarını ve analiz araçlarını kullanmak zorundadır.

Analitik araçlarını araştırmaya başladığınızda, bir aracın gerekli tüm özelliklere sahip olmadığını göreceksiniz. Artık sitenize birden çok izleme kodu ve etiketi eklemek kısa sürede sıkıcı hale gelecek; Buna ek olarak, web sitelerinin kod revizyonları ve tema güncellemeleri olmadan değişmeye devam ettiğini ve yakında, birden fazla sitede düzinelerce izleme kodu için hokkabazlık yapmak zorunda kalacaksınız.

GTM bu durumda bir nimettir. Kaydolduktan sonra, site sayfalarına yalnızca bir basit izleme kodu eklemeniz yetecektir. Tamamlandığında, GTM’de istediğiniz tüm etiketleri ekleyip yöneteceksiniz. GTM ile siteyi yavaşlatmadan birden fazla analiz etiketi, izleme kodu vb. ekleyebilirsiniz.

GTM’nin Avantajları

GTM, dijital pazarlamacılar için harika bir araçtır. Sitelerinizde kullanmanın bazı avantajları şunlardır:

  1. GTM’nin kullanımı kolaydır: Etiket Yöneticisi, birçok web sitesinde etiketleri görmeyi, eklemeyi ve düzenlemeyi kolaylaştırır. Ellerinizi kodla kirletmek yerine, yalnızca duyarlı bir gösterge panosu kullanarak yapabilirsiniz.
  2. Tüm Etiketler tek bir yerden kontrol edilebilir: Bu, aynı sayfada mükerrer etiketlerin olmasını ve FTP kullanarak veya sunucu dosya yönetim sisteminde oturum açarak etiketlerin güncellenmesini önler.
  3. Sorun giderme çok daha az zahmetlidir : GTM, etiket hatalarını gidermek ve düzeltmek için yerleşik araçlara sahiptir. GTM, bir sayfada hangi etiketlerin çalıştığını ve hangi etiketlerin çalışmadığını gösterebilen bir önizleme ve hata ayıklama moduna sahiptir.
  4. İzin Yönetimi: GTM, kullanıcı eklemek ve etiket yönetimi ve düzenlemeye erişimi kısıtlamak için güçlü bir seçeneğe sahiptir. Deneyimsiz bir kullanıcının hata yapmamasını sağlamak için ekibinizdeki her kullanıcı için izinler belirleyebilirsiniz.
  5. Web Sitesi Hızı: Çok büyük bir etkisi olmasa da, bir etiket yöneticisi kullanmak, ana sayfanın kodunu küçülttüğü ve Google Sunucularına yüklediği için web sitesinin yükleme hızına olumlu yönde yardımcı olur.
  6. Ücretsizdir: GTM’nin Google Analytics 360 Suite altında ücretli bir sürümü vardır, ancak ücretsiz sürümün birinin ihtiyaç duyabileceği tüm özelliklere sahip olduğunu göreceksiniz.